Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Versailles & the World”, prima expoziție a anului la Muzeul Luvru Abu Dhabi
versailles

„Versailles & the World”, prima expoziție a anului la Muzeul Luvru Abu Dhabi

O expoziție la Luvru Abu Dhabi explorează, începând de miercuri, rolul jucat de Curtea de la Versailles în legăturile Franței cu restul lumii, punând accent  pe „schimburile culturale între Orient și Occident”.

Mai mult de 100 de capodopere sunt prezentate în cadrul expoziției „Versailles & the World”, organizată din 26 ianuarie până în 4 iunie, de muzeul parizian la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite.

Istoria Curții de la Versailles în Emiratele Arabe Unite

„Prima expoziție a anului la Luvru Abu Dhabi, „Versailles et le monde”, este despre istoria Curții de la Versailles, care, sub influența regală, a fost un centru artistic și diplomatic de excepție în secolul al XVII-lea”, a declarat instituția într-un comunicat. Evenimentul va prezenta „rolul Curții lui Ludovic al XIV-lea, Regele Soare, în schimburile culturale dintre Orient și Occident”, a adăugat aceasta.

Pentru Hélene Delalex, conservator de patrimoniu al expoziției, aceasta permite publicului să descopere „legăturile politice cu restul lumii”, precum și „relațiile comerciale și artistice dintre Versailles și Orient, de exemplu pentru bunurile de lux”.

„În sens invers, explorăm Versailles-ul descoperind lumea. Acest lucru oferă o nouă imagine a Versailles-ului, mai echilibrată”, a declarat ea pentru AFP. „Versailles nu este doar palatul banchetelor, ci și inima schimburilor între națiuni din acea epocă”, a adăugat Delalex.

Luvru Abu Dhabi a fost inaugurat cu mare fast în noiembrie 2017 de președintele francez Emmanuel Macron, ca primul muzeu-satelit din afara Franței al celebrului muzeu parizian.

„Pentru noi, această expoziție este un mijloc excelent de a ilustra modul în care s-au putut crea istorii conectate înțelegerii mutuale și curiozității”, a declarat, pentru AFP, Manuel Rabaté, director al Luvru Abu Dhabi.

Stat bogat din Golf, Emiratele Arabe Unite au investit miliarde de dolari în cultură pentru a atrage turiștii, dar și pentru a ameliora imaginea țării petroliere considerate ultra-autoritară de către ONG-uri.

Foto credit: Louvre Abu Dhabi