Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Viața oamenilor din clasa muncitoare de la oraș, specialitatea pictorului american Joan Sloan
a woman work

Viața oamenilor din clasa muncitoare de la oraș, specialitatea pictorului american Joan Sloan

„A Woman’s Work”, tablou pictat de John Sloan, „un moment înghețat în timp”, redă munca femeilor americane la începutul anilor 1900.

Sloan, pictor american, considerat a fi unul dintre fondatorii școlii Ashcan de artă americană, membru al grupului cunoscut drept The Eight (1871-1951), a fost axat pe surprinderea vieții oamenilor din clasa muncitoare de la New York.

Potrivit jurnalului lui John Sloan, acest tablou a fost realizat în martie 1912 în apartamentul său de pe East 22nd Street, New York.

Activități obișnuite

Pregătit ca jurnalist, tânărul Sloan a explorat problemele sociale cu mai multă energie decât majoritatea pictorilor vremii sale, înfățișând oameni urbani din clasa muncitoare angajați în activități obișnuite.

El a observat această scenă prin geamul din spate al apartamentului său din Manhattan. Cocoțată pe o scară de incendiu îngustă, o femeie atârnă rufe proaspete pentru a le usca pe corzile de rufe înșirate între case.

După cum arată pictura, ulei pe pânză, munca femeilor americane la începutul anilor 1900 era cel mai adesea limitată la tărâmul domestic.

Tabloul se află la Muzeul de Artă din Cleveland.

Credit foto: clevelandart.org