Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Cea mai mare centrală care absoarbe dioxid de carbon din atmosferă a fost pornită în Islanda

Cea mai mare centrală care absoarbe dioxid de carbon din atmosferă a fost pornită în Islanda

Cea mai mare centrală care absoarbe dioxid de carbon din atmosferă a fost pornită, săptămâna aceasta, în Islanda. Dispozitivul, numit Orca poate absorbi într-un an 4.000 de tone de dioxid de carbon, care apoi este transferat adânc în sol şi mineralizat, spun cei ce îl operează .

Centrala este construită de două companii, una elveţiană şi alta islandeză, arată The Guardian, care citează AFP, iar impactul acesteia echivalează cu absorbţia emisiilor de la 870 de maşini. Costurile sunt însă pe măsură – construcţia dispozitivului înseamnă o investiţie între 10 şi 15 milioane de dolari.

Această nouă invenţie a împărţit specialiştii în două tabere . Cei din tabăra “pro” spun că această tehnologie de captare a CO2 ar putea fi un instrument esenţial în lupta contra schimbărilor climatice. Cei mai sceptici sunt însă de părere că această tehnologie este mult prea scumpă şi va trebui să treacă zeci de ani pentru ca ea să fie produsă la scară largă.

Citiţi integral: https://www.theguardian.com/environment/2021/sep/09/worlds-biggest-plant-to-turn-carbon-dioxide-into-rock-opens-in-iceland-orca?fbclid=IwAR0VfMFdvjxvK1zhl734GEMcUHrI9CWbEPY3xsEw4-FTBxxDyKISKIaD4dQ