Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Arta cicladică sau Grecia dincolo de plaje
Arta cicladica sau Grecia dincolo de plaje

Arta cicladică sau Grecia dincolo de plaje

Insulele grecești rămân și anul acesta una dintre principalele destinații de vacanță preferate de români. Pentru turiștii pasionați dincolo de gyros și plaje cu steag albastru, Grecia ascunde o comoară prea puțin descoperită – arta cicladică.

Cicladele, un mic arhipelag din sud-vestul Mării Egee, cuprind aproximativ treizeci de insule mici și numeroase insulițe. Grecii antici le numeau kyklades, imaginându-le ca pe un cerc (kyklos) în jurul insulei sacre Delos, unde se afla cel mai sfânt sanctuar al lui Apollo.

Insulele cicladice pe care au fost descoperite figurine sunt în principal Syros, Paros, Antiparos, Naxos sau Amorgos. Doar câteva zone de excavare au produs majoritatea artefactelor cunoscute.

Harta insulelor Ciclade

Harta insulelor Ciclade

Arta cicladică are o vârstă impresionantă, cele mai vechi artefacte fiind datate ca având mai mult de 5.000 de ani. Este vorba în special de figurine de marmură, acest grup de insule fiind locul în care acest material se găsește din abundență, și de o foarte bună calitate.

aaz

Acestea reprezintă, de obicei, figuri feminine nud, cu brațele îndoite deasupra abdomenului (în mod normal, brațul stâng se sprijină pe cel drept), cu genunchii ușor îndoiți și cu capul abia ridicat și înclinat spre spate. Deși dimensiunile variază, în general statuetele au o înălțime de 40 de centimetri.

xmas athens 05 news cycladic5. photo paris tavitian museum of cycladic art

Pe lângă figurinele oarecum realiste, există, de asemenea, câteva exemple în care figura feminină este reprezentată într-o manieră foarte schematică. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt figurinele „în formă de vioară”, numite astfel din motive care nu mai trebuie elaborate. Aceste figurine sunt de obicei mici, depășind rareori 15-20 cm.

museum of cycladic art

Cele mai importante colecții de artă cicladică sunt aglomerate în câteva muzee din Grecia.

Cel mai cunoscut și apreciat este Muzeul Goulandris de Artă Cicladică din Atena, renovat în cinstea găzduirii Jocurilor Olimpice din 2004 în capitala elenă.

Alte muzee din arhipelagul cicladelor în care puteți admira arta de acum cinci milenii:

Muzeul de Arheologie din Naxos

Muzeul Preistoric Thira, Santorini

Muzeul Arheologic din Syros

Muzeul Folclorului Cicladic, Paros

Muzeul de Arheologie din Delos. De fapt, întreaga insulă Delos este practic un șantier arheologic aflat în patrimoniul UNESCO.

Lista complete a muzeelor de vizitat în Grecia poate fi consultată aici.