Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artiștii John Akomfrah și Grayson Perry, decorați de regele Charles III
obe, decoratie, casa regala britanica

Artiștii John Akomfrah și Grayson Perry, decorați de regele Charles III

Artiștii britanici John Akomfrah și Grayson Perry au primit însemnele de cavaler cu ocazia New Years Honours 2023, iar pe lista semnată de regele Charles III s-au regăsit mult de o mie de personalități din Regatul Unit și nu numai recunoscute pentru activitatea în domeniile și comunitățile lor.

Ilustratorul David Sutherland a fost recompensat cu însemnele OBE (Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic).

John Akomfrah, care a părăsit Ghana în 1966, pe când avea vârsta de 9 ani, în urma unor tulburări politice intense, a abordat în lucrările lui teme ca strămutarea, imperialismul și sclavia, dar și mediul. El lucrează în principal cu filme artistice și instalații cinematografice pe mai multe ecrane. Akomfrah se alătură lui Isaac Julien ca unul dintre puținii artiști de culoare care au fost numiți cavaleri.

Grayson Perry este cunoscut și pentru emisiunea de televiziune „Grayson’s Art Club”, care a început să fie difuzată pe Channel 4 în 2020, odată cu debutul pandemiei. În fiecare săptămână Perry le cerea telespectatorilor să trimită o operă de artă realizată pe o temă aleasă de el. Pe parcursul a trei ani, emisiunea a primit zeci de mii de lucrări. Dar Perry are o lungă istorie în domeniul artelor, fiind laureat al Premiului Turner în 2003.

Mai mult de 500 de femei, recompensate anul acesta 

În anii trecuți, nu doar artiști, ci și personalități din lumea artei au fost recunoscute de Casa Regală cu astfel de distincții. În 2020, de exemplu, Stephen Deuchar, fost director al Tate Britain, care a lucrat timp de zece ani și la Fondul de Artă din Marea Britanie, a fost numit cavaler alături de Christopher le Brun, care a fost președinte al Academiei Regale de Arte din Londra.

Distincții primesc și oameni obișnuiți, pe lângă politicieni, sportivi, muzicieni și cercetători. 60% dintre cei decorați sunt cetățeni care au primit Medalii ale Imperiului Britanic pentru activitatea în comunitățile lor prin voluntariat sau caritate.

În total, 1,107 persoane s-au aflat acum pe lista anunțată de Cabinet Office, iar jumătate dintre acestea sunt femei. În plus, Ministerul britanic de Externe a anunțat o listă de 141 de personalități.