Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Automobile de lux şi o lucrare de Andy Warhol, în expoziţia “Automania” de la MoMA
MoMA, logo, Curatorial

Automobile de lux şi o lucrare de Andy Warhol, în expoziţia “Automania” de la MoMA

Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA) găzduieşte, până la finalul anului, expoziţia “Automania”, ce reuneşte maşini de lux şi opere de artă care prezintă diferite faţete ale automobilului şi rolului pe care acesta l-a avut şi îl are în societate.

Automobilele din grădina cu sculpturi a muzeului pot fi văzute până pe 11 octombrie, iar secţiunea de galerie este deschisă până la data de 2 ianuarie.

“De când au apărut, acum un secol, automobilele au lăsat o amprentă puternică asupra mediului construit. La bine şi la rău, au modelat modul în care trăim, lucrăm şi ne relaxăm. Au schimbat percepţia noastră asupra mobilităţii, au creat legături între spaţii depărtate, la viteze tot mai mari”, este prezentarea expoziţiei pe site-ul MoMA.

Astfel, “Automania”  priveşte în profunzime un obiect “care a inspirat nenumărate inovaţii, transformarea socială şi dezbateri critice între designeri şi artişti din media diferite” şi vede automobilul atât ca produs ale industriei moderne cât şi ca piesă de lux.

Vizitatorii muzeului newyorkez pot vedea în expoziţie, pe lângă automobile şi piese de automobil, modele, filme, fotografii, picturi şi sculpturi. Printre acestea se regăsesc schiţele realizate de Lilly Reich în anii ’30 – un scaun de maşină creat din tubulatură de oţel şi lucrarea lui Andy Warhol, “Orange Car Crash Fourteen Times”.

Cele nouă automobile expuse în grădina cu sculpturi a muzeului îi invită pe vizitatori să vadă îndeproape maşinile pe care Le Corbusier le asemăna templelor antice greceşti şi pe care criticul Roland Barthes le compara cu “marile catedrale gotice … creaţia supremă a unei epoci”.

Credit foto: Facebook/ MoMA The Museum of Modern Art