Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Istoria sitului Stonehenge va fi prezentată într-o expoziţie la British Museum, anul viitor

Istoria sitului Stonehenge va fi prezentată într-o expoziţie la British Museum, anul viitor

Printre obiectele împrumutate pentru expoziţia-eveniment se numără Discul celest de la Nebra, vechi de 3.600 de ani, arată The Guardian.

Scopul expoziţiei este să pună în context construcţia veche de 4.500 de ani, care este un spaţiu arhi-cunoscut, cel puţin în Europa.

“Mulţi oameni cunosc monumentul, dar nu ştiu nimic despre oamenii de atunci sau despre ce se întâmpla în acea perioadă. Vrem să dezvăluim aceste lucruri şi să creăm un context pentru construcţie”, a afirmat Neil Wilkin, curatorul expoziţiei “The World of Stonehenge”.

Potrivit lui, multe dintre viitoarele exponate sunt descoperiri noi

Unele provin de e teritoriul britanic, iar altele, de pe continentul european şi o parte nu au mai fost prezentate în Marea Britanie.

Discul celest de la Nebra, spre exemplu, este împrumutat de la Muzeul Halle din Germania. Descoperit de aşa-zişii vânători de comori în 1999, obiectul are o patină albastru-verzuie iar simbolurile aurii ar reprezenta Soarele, Luna şi stelele.

“Este cea mai veche ilustrare concretă a cosmosului şi este un obiect extraordinar care conţine informaţii-cheie legate de astronomie”, a mai spus Wilkin.

Printre exponate se numără şi pălării aurii, împrumutate de la muzee din Franţa şi Germania, despre care s-a crezut că erau “obiecte magice”.

“Unii au afirmat că ar reprezenta calendare, dar alţii au spus că marcau statutul social al persoanei care le purta, de preot sau preoteasă”, a adăugat curatorul.

În centrul expoziţiei se va afla un monument de lemn, vechi de 4.000 de ani, numit “Stonehenge al mării”, sau Seahenge, care a apărut pe o plajă din Norfolk în 1998.

Expoziţia “The World of Stonehenge” va fi prezentată la British Museum din Londra anul viitor, între 17 februarie şi 17 iulie.