Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Mini-Bean”, de Anish Kapoor, o nouă sculptură monumentală în New York
anish kapoor, ny, mini bean

„Mini-Bean”, de Anish Kapoor, o nouă sculptură monumentală în New York

O versiune mai mică a „Cloud Gate”, populara sculptură din Chicago realizată de artistul britanico-indian Anish Kapoor, a fost montată în New York, după mai mulți ani de amânare a proiectului.

„Mini-Bean” are 40 de tone și aproximativ 6 metri înălțime, a costat între 8 și 10 milioane de dolari și se află în cartierul Tribeca din Manhattan, la adresa 56 Leonard Street.

Lucrarea este înglobată unei clădiri reziențiale, astfel încât doar locatarii să îi poată vedea toate laturile, scrie artnews.com. Imobilul, cunoscut sub numele de Jenga, a fost proiectat de Herzog & de Meuron. Anish Kapoor însuși a cumpărat un apartament cu patru dormitoare acolo pentru 13,5 milioane de dolari, în 2016.

Lucrul la noua sculptură Kapoor cu aspect de oglindă a început în urmă cu mai bine de patru ani, dar procesul a fost întârziat de probleme de construcție și de restricțiile de călătorie impuse în contextul Covid-19.

O formă sculpturală perfectă

Fabricantul sculpturii, Performance Structures Inc., a explicat în 2018 complexitatea proiectului și modul în care diferă de „Cloud Gate”. Acesta a necesitat 38 de plăci din oțel inoxidabil și un cadru de susținere personalizat, toate sudate cu precizie, șlefuite și lustruite „astfel încât, atunci când toate au fost asamblate, rezultatul să aibă o formă sculpturală perfectă”.

Sculptura lui Anish Kapoor este în sfârșit disponibilă public, dar nu are încă un nume oficial. O ceremonie de atribuire a numelui este programată pentru primăvară.