Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Luvru deschide un nou spațiu dedicat sculpturii, cu elemente tactile, auditive și distractive
louvre

Muzeul Luvru deschide un nou spațiu dedicat sculpturii, cu elemente tactile, auditive și distractive

Un nou spațiu „multisenzorial” de la Muzeul Luvru invită toți vizitatorii – copii, adulți, persoane cu deficiențe de vedere și vizitatori cu mobilitate redusă – să descopere și să înțeleagă sculptura din Evul Mediu până în secolul al XIX-lea.

musee du louvre

Spațiu educativ și incluziv

Muzeul Luvru va deschide o nouă zonă multisenzorială dedicată descoperirii sculpturii pentru toți vizitatorii, cu stimulente pentru atingere, etichete Braille, limbajul semnelor și jocuri.

Acest nou spațiu „educativ și incluziv” de 80 metri pătrați este situat în inima aripii Denon, sub galeriile de pictură care găzduiesc Mona Lisa lui Leonardo da Vinci.

Înțelegerea relației sculptorului cu materialul

muzeul luvru

„A fost conceput pe baza primei ‘galerii tactile’ a muzeului, creată în 1995 pentru a face muzeul mai accesibil pentru persoanele cu deficiențe de vedere, în inima departamentului de sculptură”, explică Sophie Hervet, șefa departamentului de grafică și mediere digitală. Noul spațiu îl reinventează și îl îmbogățește.

„Am decis să reînnoim conceptul oferindu-le vizitatorilor cheile unei înțelegeri generale a muzeului, astfel încât aceștia să poată răspunde la întrebările pe care și le pun în spațiul muzeal”, a adăugat Stéphanie Deschamps-Tan, conservator-șef în cadrul Departamentului de sculptură.

Vizitatorii sunt încurajați să își folosească întregul corp pentru a înțelege relația sculptorului cu materialul. Mulaje care pot fi atinse, etichete în Braille, tururi în limbajul semnelor, povești despre opere care pot fi ascultate, descrieri audio, plăci tactile (marmură, bronz) și alte mijloace de manipulare vor ajuta vizitatorii de toate vârstele să descopere și să înțeleagă sculptura din Evul Mediu până în secolul al XIX-lea.

Foto credit: Musee du Louvre