Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O sculptură în ceară creată de Salvador Dalí crezută pierdută, expusă cu ocazia aniversării artistului
salvador dali lost wax

O sculptură în ceară creată de Salvador Dalí crezută pierdută, expusă cu ocazia aniversării artistului

O sculptură în ceară ce îl înfățișează pe Iisus creată de Salvador Dalí, despre care era crezut că s-a pierdut, a fost expusă în Hawaii în ziua în care s-au împlinit 118 ani de la nașterea artistului spaniol.

Sculptura a fost descoperită de o galerie din Hawaii și expusă pe 11 mai, când se împlineau 118 ani de la nașterea lui Dalí.

Intitulată „Lost Wax”, lucrarea a fost găsită în colecția unui american. Ea se afla încă în cutia din plexiglas originală, scrie artnews.com.

Creația datează din 1979 și a fost model pentru ediții din bronz, aur, platină și argint ale sculpturilor „Christ of St. John of the Cross”. Seria reprezintă o transpunere tridimensională a tabloului omonim din 1951 al artistului.

Având în vedere materialul folosit pentru mulaj, era puțin probabil ca el să fi rezistat atâția ani. El s-a aflat în aceeași colecție privată timp de patru decenii. Proprietarii Harte International Galleries l-au contactat pe colecționar pentru a cumpăra de la el o carte despre artă. Ei și-au dat seama că acesta deține lucrarea lui Dalí și au cumppărat-o. Prețul nu a fost dezvăluit.

Galeria a vândut de-a lungul timpului mai multe sculpturi ce au avut la bază acest mulaj, care a fost autentificat de Nicolas Descharnes, cercetător al operei lui Salvador Dalí.

Descharnes, fiul lui Robert Descharnes, care a fost secretarul lui Dalí, este unul dintre cei mai importanți cercetători ai creației spaniolului. În 2019, el a autentificat o pictură a lui Dalí din 1932, care se afla într-o colecție privată de mai mult de 75 de ani. În cazul „Lost Wax”, a colaborat cu expertul iconografic Carlos Evaristo pentru a confirma autenticitatea.

Sculptura este acum evaluată de galerie la 10 – 20 de milioane de dolari.

Credit foto: Harte International Galleries