Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictură veche de 500 de ani, găsită într-o colecție privată din Guernsey
adoration of the magi, martel ma

Pictură veche de 500 de ani, găsită într-o colecție privată din Guernsey

Un triptic atribuit artistului flamand Pieter Coecke van Aelst, ulei pe trei panouri de stejar care redă adorația magilor, a fost identificat într-o colecție privată din insula britanică Guernsey și va fi scos la licitația luna viitoare, la Martel Maides Auctions.

Pictura religioasă veche de 500 de ani este într-o stare bună, iar descoperirea e descrisă ca „excepțională și unică” de către Jonathan Voak, specialist la casa de licitații. „Nu s-au păstrat picturi semnate de Pieter Coecke van Aelst și sunt foarte puține lucrări documentate care au supraviețuit”, citează BBC.

Pe cele trei panouri sunt înfățișați cei trei magi care îl recunosc pe Iisus ca fiind fiul lui Dumnezeu și îi aduc daruri, cu Sfântul Iosif în dreapta și Baltazar în stânga.

Piesă unică, estimată la 200.000 lire sterline

Coecke van Aelst s-a născut la Bruxelles, în 1502, și a fost pictor, sculptor, arhitect, designer și traducător. S-a alăturat breslei Sfântului Luca în 1527 la Anvers, unde a primit o serie de comenzi, inclusiv proiectarea vitraliilor de la Catedrala din Anvers. A condus un atelier mare, cu numeroși asistenți care lucrau sub îndrumarea lui.

Nu este clar dacă această lucrare a fost realizată de artist, de asistenții lui sau împreună.

Cu toate acestea, Voak spune că piesa „seamănă mult cu altele atribuite lui” și „este unică, cu particularități, nu este o copie sau o replică”.

Este estimat că va fi vândută pentru o sumă cuprinsă între 150.000 și 200.000 de lire sterline la licitația Martel Maids din 7 martie, care va include patru desene de la începutul secolului al XVII-lea ale vechilor maeștri atribuite cercului lui Peter Paul Rubens.

Anul trecut, în Guernsey a fost redescoperită, licitată și adjudecată contra sumei de 200.000 de lire sterline o schiță în ulei de John Constable. Acest fapt a dus la o creștere a vânzărilor de colecții private pe insulă.

Imagine: „Adorația magilor”, 100×130 cm, atribuit lui Pieter Coecke van Aelst cel Bătrân (c) Martel Maides Auctions