Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sotheby’s raportează vânzări de 8 miliarde de dolari pentru 2023
sothebys 2023

Sotheby’s raportează vânzări de 8 miliarde de dolari pentru 2023

Sotheby’s, cea mai veche casă de licitații lider mondial, raportează pentru anul acesta vânzări de aproximativ 8 miliarde de dolari, sumă similară celei înregistrate în 2022.

Pentru Sotheby’s, anul 2023 a fost unul „remarcabil”, cu realizări fără precedent în diverse categorii și sedii ale sale, potrivit unui raport al casei. Sunt menționate vânzările care au marcat a 50-a aniversare a casei de licitații în Asia, colecția lui Freddie Mercury expusă și licitată în Londra, o capodoperă Pablo Picasso și un Ferrari 330 LM / GTO 250 la New York.

Este estimat că vânzările totale pentru 2023 ajung la aproximativ 8 miliarde de dolari. În mod remarcabil, mai mult de 70 de loturi au depășit pragul de 10 milioane de dolari dintre cele peste 60.000 de obiecte vândute, marcând unele dintre cele mai înalte repere din istoria Sotheby’s.

Raportul evidențiază creșterea excepțională operelor de artă care se tranzacționează cu mai mult de 1 milion de dolari în cei trei ani de la debutul pandemiei, atribuind această creștere dorinței de a deține opere de artă semnificative în vremuri nesigure.

Primele trei cele mai valoroase lucrări adjudecate la Sotheby’s anul acesta sunt „Femme à la montre” (1932), portret al tinerei Marie-Thérèse Walter pictat de Pablo Picasso, contra sumei de 139 milioane de dolari (cu taxe); „Dame mit Fächer / Doamnă cu evantai” (1917 – 1918), de Gustav Klimt, contra sumei de 108 milioane de dolari (cu taxe), devenind cel mai scump tablou vândut vreodată la licitație în Europa; „Insel im Attersee”, pictată în jurul anilor 1901 – 1902 de Gustav Klimt, vândută pentru 53,2 milioane de dolari.

În 2024, Sotheby’s adaugă în calendarul global de licitații, alături de vânzările tradiționale de seară, licitații în locuri neconvenționale, extinzându-și aria de acoperire. De remarcat sunt săptămânile de vânzări de referință care inaugurează noi spații în Paris și Hong Kong.

La jumătatea lunii decembrie, principalul său competitor, Christie’s, a anunțat că a realizat anul acesta vânzări de 6,2 miliarde de dolari în ambele categorii, artă și lux, cu 25% mai mici față de 2022.