Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tablou cumpărat cu 30 de lire sterline, atribuit lui John Constable în direct la TV
darvell, constable, curtis dowling

Tablou cumpărat cu 30 de lire sterline, atribuit lui John Constable în direct la TV

Un peisaj de mici dimensiuni cumpărat de un chirurg oftalmolog pensionar pentru 30 de lire sterline în urmă cu aproximativ 13 ani, la o licitație din Canterbury, a fost autentificat – în direct la matinalul BBC One – ca fiind un tablou de John Constable.

După ce a fost păstrat ani buni într-un sertar lângă șemineu, în casa familiei din Ash (Kent), fiul cumpărătorului, Rob Darvell, grafician în vârstă de 45 de ani din estul Londrei, a fost informat că tabloul reprezentând o scenă rurală din Suffolk este, de fapt, un John Constable cu valoare estimată la 250.000 de lire sterline.

Expertul TV în artă și antichități Curtis Dowling a dezvăluit – după nouă luni de studiu – identitatea tabloului. El a subliniat raritatea și importanța acestuia în opera pictorului englez. Dowling i-a dat vestea lui Darvell în direct la BBC Breakfast. Proprietarul lucrării a răspuns: „Sunt în stare de șoc. Această veste este tot ceea ce speram și chiar mai mult”.

Numeroase lucrări Constable, descoperite recent

În ultimii ani au fost descoperite și autentificate mai multe lucrări de John Constable. Între altele, în 2012 au fost găsite 15 desene ale lui ascunse într-un dulap în Anglia; în 2019, elevii unei școli au descoperit un mic tablou de Constable ascuns într-un dulap pentru papetărie. Anul trecut, o schiță în ulei a lui John Constable considerată dispărută timp de 40 de ani și redescoperită într-o colecție privată din insula Guernsey a fost vândută la licitație pentru 200.000 de lire sterline, dublu față de estimarea inițială.

De ce operele maestrului englez, evaluate între 300.000 și 1.000.000.000 de lire sterline, sunt depozitate în găspodării mulți ani?
Constable a fost un pictor prolific. De aici și volumul de lucrări care continuă să fie descoperite. Artistul, renumit pentru peisajele sale din mediul rural englezesc, a produs multe schițe de-a lungul carierei.

În plus, fie din cauza neglijenței, omisiunii sau a unei întâmplări, aceste capodopere se găsesc adesea ascunse în cele mai neobișnuite locuri, așteptând să fie redescoperite. După cum a explicat Darvell, tatăl lui bănuia că tabloul ar putea fi valoros când a observat o „semnătură slabă, J Constable, pe spatele ramei”. El nu a atârnat niciodată lucrarea și nu a spus aproape nimănui despre ea. „Cred că mama mea vitregă a crezut că este un fleac și a spus: «Nu fi prost, bineînțeles că nu este un Constable… scapă de el!»”.

Credit foto: Curtis Dowling