Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  TOP – Tablourile lui Grigorescu, cele mai scumpe în România în 2023
pe câmpinița, nicolae grigorescu, artmark

TOP – Tablourile lui Grigorescu, cele mai scumpe în România în 2023

Operele de artă vândute anul acesta cel mai scump în România sunt semnate Nicolae Grigorescu. Clasamentul este completat de Nicolae Tonitza, Sabin Bălașa, Constantin Piliuță și Felix Aftene.

Paisprezece tablouri de Nicolae Grigorescu au fost adjudecate, totalizând venituri de 478.781 de euro, potrivit tudor-art.com. Între acestea, numai trei au fost vândute în licitația de toamnă „Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești” organizată de casa Artmark. „Pe Câmpinița”, ulei pe lemn din colecția Alexandru Vlahuță, „Case la Câmpina”, ulei pe lemn, și „Convoi de care cu boi, pe înserat”, ulei pe lemn, au adunat 227.000 de euro, aproximativ dublul estimării maxime.

În plus, în septembrie, tabloul „Bretonă lucrând (La fereastră)” al pictorului Nicolae Grigorescu a revenit în patrimoniul statului român, fiind cumpărat de Ministerul Culturii – în baza dreptului de preempțiune – pentru o sumă cu șase cifre, care nu a fost însă divulgată. Lucrarea se află acum la Muzeul Național de Artă al României.

Pe poziţia a doua se află Nicolae Tonitza. Din 20 de lucrări scoase la vânzare, 16 au adunat 406.800 de euro. Dintre lucrări, portretul în ulei pe carton „Fetița cu fundiță roz” (1933) a fost adjudecat, în primăvară, contra sumei de 110.000 de euro la aceeași casă Artmark.

Sabin Bălaşa este pe podium, cu 18 lucrări vândute din tot atâtea scoase la licitaţie, totalizând 206.607 de euro.

Cele mai multe opere în licitaţie au fost semnate de Constantin Piliuţă: 104. Au fost vândute 85 pentru 193.861 de euro.

Pe poziţia a cincea se află Felix Aftene. Artistul a vândut 27 din 31 de lucrări scoase la licitație, contra unei sume totale de 187.150 de euro.

Fotografie: Pictura „Pe Cîmpiniţa”, de Nicolae Grigorescu, vândută la Artmark pentru 82.000 de euro