Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Michelangelo a locuit la familia de’ Medici, Galileo a fost profesor pentru membri ai acesteia
Ilustraţie, Palazzo Medici, Curatorial

Michelangelo a locuit la familia de’ Medici, Galileo a fost profesor pentru membri ai acesteia

Ştiaţi că … Michelangelo a locuit o perioadă în Palazzo Medici, când era adolescent?

Artistul primise recomandări pentru a studia la şcoala de sculptură fondată de Lorenzo de’ Medici, unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai acestei dinastii. Lorenzo l-a remarcat pe cel care urma să devină un artist enorm şi l-a invitat să locuiască la Palazzo Medici, unde a fost tratat ca un membru al familiei. Mai mult, Lorenzo i-a găsit un loc de muncă şi tatălui lui Michelangelo, care iniţial era împotriva ideii ca fiul său să fie artist. Michelangelo a stat acolo timp de patru ani. Şi Sandro Botticelli a fost găzduit de această familie care, de altfel, i-a fost mecena pe toată durata activităţii sale artistice.

Galileo Galilei a fost profesor în familie

Familia de’Medici nu susţinea doar artişti, ci şi oameni de ştiinţă. Printre aceştia din urmă s-a numărat astronomul Galileo Galilei, care la începului secolului XVII avea nevoie de bani şi trebuia să îşi susţină familia. A fost angajat ca tutore al lui Cosimo de’ Medici, fiul lui Ferdinando I, Mare Duce al Toscanei. Apoi i-a predat şi soţiei lui Ferdinando, despre care există o legendă amuzantă că ar fi crezut că este astrolog. Astfel, l-a rugat la un moment dat să îi facă horoscopul Ducelui.

În 1610 şi-a prezentat descoperirile de până atunci din astronomie, inclusiv faptul că Jupiter are sateliţi naturali. Aceştia au fost numiţi de Galileo sateliţii Medici, în onoarea familiei care l-a susţinut. Studiul în întregime i-a fost dedicat fostului său student eminent, Cosimo.

Citiţi şi: City Break Art – Florenţa

DOCUMENTAR – Galeriile Uffizi

PORTRET – Sandro Botticelli