Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Artemis I – Capsula Orion a NASA a revenit pe Pământ
sls, orion, nasa, artwork

Artemis I – Capsula Orion a NASA a revenit pe Pământ

Capsula Orion a agenției spațiale americane a revenit pe Pământ după 25 de zile de la lansarea spre Lună, timp în care  s-a deplasat la aproximativ 430.000 km de Terra – cea mai mare distanță parcursă până acum de o navă spațială proiectată pentru a transporta oameni.

Concepută să transporte echipaj uman peste doi ani, Orion a atins apele Oceanului Pacific după ce a trecut prrin temperaturi de cel mult 2.800 grade Celsius și o viteză de 40.000 km/ h. Încetinită de la sol, ea a amerizat la 30km/h.

NASA plănuiește o serie de misiuni din ce în ce mai complexe cu Orion. Acestea fac parte din programul Artemis al agenției, care urmărește să readucă oameni pe suprafața lunară după o pauză de 50 de ani.

Orion a transmis câteva imagini video spectaculoase din călătoria sa. Chiar înainte de a atinge distanța record, a surprins Luna mișcându-se în fața Pământului.

Capsula a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Florida pe 16 noiembrie, într-o misiune menită să îi extindă sistemele și să se asigure că este sigură pentru a transporta astronauți.

Orion a fost împinsă în spațiu de un modul furnizat de Agenția Spațială Europeană (ESA). Acest vehicul încorporează propulsoarele mari necesare pentru a face manevrele.