Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Case spectaculoase ale unor renumiți artiști care pot fi vizitate
monet giverny

Case spectaculoase ale unor renumiți artiști care pot fi vizitate

Rodin, Renoir, Turner și Hepworth sunt nume întâlnite deseori în muzee importante din lume, însă o ocazie rară de a pătrunde în universul lor este vizitarea locurilor în care au trăit și au creat. Casele și atelierele unor faimoși artiști ai lumii au fost păstrate ca monumente, în unele cazuri rămânând la fel cum au fost lăsate de celebrii lor ocupanți.

Curatorial a ales câteva astfel de locuri ce pot fi lesne vizitate.

Franța

Casa și grădinile lui Claude Monet din Giverny reprezintă o destinație aparte. Artistul francez a locuit în acest mic sat din Normandia timp de 40 de ani. A deviat cursul râului Epte din apropiere, pentru a crea faimoasa grădină acvatică care a inspirat și a jucat rolul principal în multe dintre capodoperele lui.
Casa se remarcă și prin culorile pereților exteriori – roz aprins, iar în interior – albastru, verde și galben, alese de Monet pentru a se alinia cu paleta propriilor sale lucrări. Un tur virtual poate fi făcut pe site-ul claudemonetgiverny.fr.

monet giverny1

Interior casa lui Monet din Giverny

Villa des Brillants, casa lui Auguste Rodin din Meudon, a găzduit ateliere și petreceri și este locul unde artistul a fost înhumat. Rodin a cumpărat această vilă din suburbiile pariziene în 1895, iar până în 1900 aceasta a devenit centrul lumii sale creative. Casa a fost readusă la starea de la acea vreme, grație unor fotografii de epocă. De remarcat este colecția de mulaje timpurii pentru unele dintre cele mai faimoase lucrări ale lui Rodin, inclusiv „Porțile Infernului”.

Casa de vară a lui Pierre-Auguste Renoir din Essoyes poate fi vizitată începând cu luna iunie. Aici, artistul și soția lui, modelul Aline Charigot, și-au petrecut verile din 1896 până la moartea în 1919, când el a murit, iar proprietatea a fost supusă unei ample restaurări a interioarelor și grădinilor. Pe proprietate se află și atelierul din grădină în care a lucrat pictorul, deschis și el publicului.

Spania

Casa din satul catalunez Portlligat a lui Salvador Dalí este o adevărată bijuterie. Artistul a cumpărat în 1930 o baracă a unui pescar. A vrut să facă o casă mică, cu cinci încăperi, și a ajuns reședința sa principală și sursă de inspirație, extinzând-o ca o clădire labirintică, unică.

Casa artistului spaniol a rămas în mare parte neschimbată, plină cu opere de artă și obiecte adunate și prețuite de Dalí. Un tur virtual poate fi făcut pe salvador-dali.org.

dali

Casa din Portlligat a lui Dalí

Regatul Unit

Barbara Hepworth a ales Cornwall, una dintre cele mai frumoase regiuni ale Regatului Unit, pentru a se stabili după Al Doilea Război Mondial. Artista a ajuns la St. Ives în 1939, împreună cu soțul, Ben Nicholson, și familia lor. Cea care era „casa spirituală” a ei a devenit cămin permanent după război, când a revenit fără Nicholson, în 1949. Ea a locuit și a lucrat la Trewyn Studios până în 1975, când a murit accidental într-un incendiu în studioul ei.
În prezent, proprietatea este administrată de Tate și rămâne fidelă epocii artistei – grădinile sunt amenajate așa cum le-a proiectat ea și sunt populate cu bronzuri ale ei de mari dimensiuni.

Leighton House din Londra este un conac victorian fără pretenții, ascuns pe o stradă liniștită din Kensington. Exteriorul nu îl pregătește pe vizitator pentru splendoarea dinăuntru. Construită și extinsă pe parcursul a 30 de ani după specificațiile exacte ale pictorului Frederic Leighton, casa este un palat privat al artei, plin cu lucrările lui – majoritatea de natură biblică și clasică – precum și cu piese ale contemporanilor săi și sala arabă cu cupolă aurită și mozaicuri bogate.

Sandycombe Lodge din Twickenham (Londra) a fost proiectată de JMW Turner în 1812, înainte de a deveni artist. Turner și-a petrecut weekend-urile în acest refugiu până când l-a vândut în 1826. Mai târziu, casa a fost modificată stângaci, cărămizile roșii fiind ascunse sub un strat de tencuială albă.

Turner’s House Trust deține în prezent casa artistului și a apelat la Butler Hegarty Architects pentru a readuce locuința clasificată monument de gradul II la forma originală a lui Turner, inclusiv resturile de tapet descoperite în timpul restaurării. Sandycombe Lodge primește acum vizitatori care pot afla mai multe despre peisagistul preferat al Marii Britanii.