Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Muzeul Abandonului – un proiect pentru memoria celor uitaţi

Muzeul Abandonului – un proiect pentru memoria celor uitaţi

Muzeul Abandonului este un muzeu-forum digital și participativ ce își propune crearea unei hărţi virtuale a culturii abandonului și redarea unei narațiuni istorice a fenomenului abandonului copiilor în România, arată iniţiatorii proiectului pe pagina lor de Facebook.

Astfel, Muzeul răspunde și unei urgențe punctuale: recuperarea memorială și istorică a Căminului-Spital pentru Minori Deficienți Irecuperabili din Sighetu Marmației, un loc simbolic, de referință, pentru întreg fenomenul abandonului în România.

Clădirea căminului de la Sighet, unde s-au făcut filmările ce făceau înconjurul lumii acum 30 de ani, abandonată la rândul ei în urmă cu 20 de ani, a fost conservată digital prin scanare 3D, imortalizată cu toată forța tulburătoare a istoriei ei, și a devenit, prin digitizare, căminul simbolic al Muzeului Abandonului.

Astfel, specialiștii echipei Muzeul Abandonului – muzeografi, arhiviști, creatori de scenografii virtuale și sonore, comunicatori și videographeri – au început deja lucrul la construirea primei expoziții a muzeului, care va fi dedicată integral istoriei tulburătoare a căminului spital de la Sighet, reunind  obiectele și mărturii selectate în urma procesului curatorial, care sunt în proces de scanare 3D și care vor fi expuse în primul etaj al Muzeului Abandonului. Rezultatul final va fi un muzeul virtual compus dintr-un mix dinamic de reprezentări reale ale spațiilor și a obiectelor 3D documentate, juxtapuse cu poveștile relatate de supraviețuitori.

Credit foto: Facebook/ Muzeul Abandonului