Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Grecia şi Marea Britanie au convenit să discute oficial despre returnarea sculpturilor din Partenon
Partenon

Grecia şi Marea Britanie au convenit să discute oficial despre returnarea sculpturilor din Partenon

Grecia şi Marea Britanie au convenit, în mod excepţional, să aibă discuţii oficiale privind returnarea scupturilor din Partenon în Republica Elenă, informează Artforum.

Cererea Greciei care priveşte operele expuse în British Museum datează din 1983. Sculpturile au fost furate de pe Acropole în 1801, cu girul Lordului Elgin şi fac parte din colecţia British Museum de două secole.

Acest acord a fost anunţat de UNESCO

De altfel, UNESCO a încercat să aibă rol de mediator în acest caz. Deocamdată nu a fost stabilită o dată pentru o primă discuţie pe această temă.

Seria de sculpturi create între 447 î.e.n. şi 432 î.e.n. ilustrează o procesiune în onoarea zeiţei Atena.

Guvernul britanic a făcut în mod repetat apel la o „portiţă legislativă”, potrivit căreia aceste lucrări nu aparţin naţiunii, ci muzeului londonez. La rândul lor, reprezentanţii British Museum susţin că operele au fost achiziţonate legal, în perioada în care Grecia se afla sub dominaţie otomană.