Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Peter Doig a primit 2,5 milioane de dolari într-un proces legat de un tablou pe care susține că nu l-a pictat
pete doige 76, tablou proces

Peter Doig a primit 2,5 milioane de dolari într-un proces legat de un tablou pe care susține că nu l-a pictat

Artistul scoțian Peter Doig, unul dintre cele mai importante nume ale artei contemporane, a primit câștig de cauză în instanță și 2,5 milioane de dolari într-un proces îndelungat pentru un tablou despre care spune că nu l-a pictat, relatează New York Times.

Un bărbat a susținut că a cumpărat tabloul în cauză de la Doig în anii 1970, când artistul era încarcerat la o închisoare, unde lucra, în Ontario.

Reputatul artist a afirmat că nu a realizat lucrarea – un peisaj deșertic semnat „Pete Doige 76″ – și că nu a fost vreodată încarcerat.

Gardianul închisorii și un dealer din Chicago îl dăduseră în judecată pe Doig pentru a stabili autenticitatea lucrării și au pierdut, în 2016.

Același judecător federal din Chicago a decis acum că cei doi și avocatul lor ar fi trebuit să știe că „nu aveau vreo șansă de reușită” și a impus sancțiuni pecuniare.

Peter Doig a declarat că orice sumă de bani pe care o va primi va fi donată pentru a sprijini crearea de artă în închisori. De cealaltă parte, dealerul a declarat că încă mai crede că opera este autentică și că ar putea face apel.

Între timp, Associated Press relatează că Institutul de Arte din Detroit a cerut unei instanțe să respingă un proces privind proprietatea unui tablou Vincent van Gogh pe care îl prezintă într-o expoziție de succes, argumentând că lucrarea este protejată de o lege care previne confiscarea operelor de artă împrumutate.