Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Primarul Londrei consideră că Grecia și UK ar trebui să „împartă” sculpturile din Partenon

Primarul Londrei consideră că Grecia și UK ar trebui să „împartă” sculpturile din Partenon

Primarul Londrei, Sadiq Khan, este de părere că Grecia și Marea Britanie ar trebui să „împartă” sculpturile din marmură de la Partenon, colecție cunoscută și sub numele de Elgin Marbles, care este o parte importantă a muzeului începând din 1816.

Sculpturile au fost scoase din templul Partenon din Atena la începutul secolului al XIX-lea de lordul Elgin, soldat și diplomat britanic. Ele au fost apoi cumpărate de guvernul britanic în 1816 și plasate în British Museum. Figurile din marmură fac parte dintr-o friză care decora templul vechi de 2.500 de ani, realizată de sculptorul Phidias. La Muzeul Acropole, în urmă cu mai bine de zece ani, a fost construită Galeria Partenonului pentru a găzdui sculpturile. Astăzi, expoziția combină sculpturile originale din marmură cu copii din ipsos ale celor deținute la British Museum și în alte muzee străine.

Politicianul laburist a declarat recent pentru ziarul elen Ta Nea că el crede că Grecia și Marea Britanie ar putea împărți marmurile antice. „Evident, vreau ca londonezii să poată vedea Marmurele Elgin [Parthenon], dar nu văd de ce British Museum, guvernul britanic, guvernul Greciei și muzeul din Atena nu pot ajunge la o înțelegere pentru a împărți aceste minunate sculpturi”, a spus el, citează theartnewspaper.com.

Khan îndeamnă ambele părți să facă progrese în această problemă, care nu este împărțirea lor propriu-zisă, ci stabilirea proprietarului. Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul grec care tocmai a câștigat detașat alegerile generale, a declarat că nu va permite vreodată britanicilor să le dețină. Pe de altă parte, în primăvara acestui an, prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat că nu există planuri de returnare în Grecia a sculpturilor din Partenon aflate la British Museum, colecția fiind finanțată de contribuabili și protejată prin lege.